ВИКОРИСТАННЯ КОМБІНОВАНИХ АНАЛЬГЕТИКІВ В МЕДИКАМЕНТОЗНІЙ ПІДГОТОВЦІ ДО СТОМАТОЛОГІЧНИХ ВТРУЧАНЬ У ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ВІД 15 ДО 18 РОКІВ

Автор(и)

  • М. А. Гавриленко

Ключові слова:

діти з особливими потребами, стоматофобія, медикаментозна підготовка до стоматологічних втручань

Анотація

Мета. Вивчення доцільності використання комбінованих анальгетиків для медикаментозної підготовки до стоматологічних маніпуляцій у дітей з особливими потребами віком від 15 до 18 років, розробити схему. Матеріали та методи дослідження. В дослідженні прийняли участь 36 дітей з особливими потребами віком від 15 до 18 років, які проходили довгострокове лікування в КУ «Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня» та 35 здорових дітей віком від 15 до 18 років, які проходять регулярні медичні огляди в КУ «Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня» на протязі 2011-2013 років. Діти обох груп мали покази до видалення перших постійних молярів та мали стоматофобію. За даними анкетування та спостереженнями лікаря, а також за вимірами серцевих скорочень, артеріального тиску, частоти дихання за 1 хвилину, вивчали ефект дії завчасного прийому «Темпалгіну» в поєднанні з місцевою анестезією при видаленні постійних зубів. Виміри кровообігу та дихання проводились напалечним монітором та тонометром. Анкетування та виміри проводили за 1 годину та після стоматологічного втручання. Результат. Встановлено зниження артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, частоти дихання у дітей з особливими потребами. Встановлено зниження тривоги у дітей обох груп на 50 % перед стоматологічним втручанням, не зафіксовано післяопераційних болей в області лунки видаленого зубу, головний біль не відмічався. Висновок. Розроблена схема використання комбінованого анальгетика «Темпалгін» в медикаментозній підготовці до стоматологічних втручань у дітей з особливими потребами від 15 до 18 років.

Посилання

Стош В. И. Обезболивание в амбулаторной детской стоматологии / В.И. Стош, С.А. Рабинович. – Материалы III Российского конгресса «Педиатрическая анестезиология и интенсивная терапия». – Тверь: ООО «Издательство «Триада»». – 2005. – 320.  С. 71-75.

Леонтьева Н. Н. Анатомия и физиология детского организма / Н.Н. Леонтьева, К.В. Маринова. – М.: Просвещение, 1986. – 280 с.

Маневич А. З. Педиатрическая анестезиология / А.З. Маневич. – М.: Медицина, 1970. – 432 с.

Маркова И. В. Педиатрическая фармакология: Рук-во для врачей / И.В. Маркова. – Л.: Медицина, 1987. – 496 с.

Ремшмидт Х. Подростковый и юношеский возраст / Х. Ремшдидт. – М.: Мир, 1994. – 378 с.

Руководство по возрастной физиологии. Л.: Наука, 1975. – 569 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-11

Як цитувати

Гавриленко, М. А. (2021). ВИКОРИСТАННЯ КОМБІНОВАНИХ АНАЛЬГЕТИКІВ В МЕДИКАМЕНТОЗНІЙ ПІДГОТОВЦІ ДО СТОМАТОЛОГІЧНИХ ВТРУЧАНЬ У ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ВІД 15 ДО 18 РОКІВ. Інновації в стоматології, (3), 96–99. вилучено із http://innovacii.od.ua/index.php/mainjournal/article/view/88

Номер

Розділ

СТОМАТОЛОГІЯ ДИТЯЧОГО ВІКУ