THE PARTICIPATION OF BACTERIAL PREPARATION IN THE COMPLEX TREATMENT OF CANDIDAL LESIONS OF THE MUCOUS MEMBRANE OF THE ORAL CAVITY (LITERATURE REVIEW)
DOI:
https://doi.org/10.35220/2523-420X/2024.2.19Keywords:
candidiasis, probiotics, Lactobacillus spр., Bifidobacterium spр., treatmentAbstract
Summary. The review of literary sources presents data on modern views on the use of bacterial preparations (probiotics, prebiotics and synbiotics) in the treatment of oral fungal infection. The objective of this review was to collect various studies focused on the action mechanism of probiotic strains on Candida sp. and discuss their impact on the prevention of exacerbations and recurrence of candidiasis. Probiotics are used against various diseases accompanied by the disbalance in the body biotopes. Modern probiotic products are acid- and antibiotic-resistant, suitable for various age groups in case of diseases caused by mycotic infection. As representatives of indigenous flora, probiotic strains (Lactobacillus spр., Bifidobacterium spр.) affect such functions as maintenance of colonization resistance, production of metabolites for the macroorganism, regulation of local and adaptive immune response. Among the properties of probiotics, there is an antifungal effect due to compatible aggregation, a change in the oral pH with the formation of lactic acid and other organic acids inhibiting the virulence of Candida cells and the H2O2 production making it possible to use them in case of CO candidal lesion. The results of the study showed that Escherichia coli (strain MG1655) destroys Candida albicans (strain SC5314) in vitro. Escherichia coli has been found to produce a soluble factor that kills Candida albicans, the action of which, in turn, depends on the concentration of magnesium in the blood. Conclusions. The obtained results substantiate the expediency of further study of the antifungal activity of bacterial preparations in patients with oral cavity infection caused by Candida fungi. Further study of their properties will allow to expand the range of use of probiotics.
References
Бєлоусова О.Ю. Пробіотик Bacillus clausii: сьогодення та перспективи застосування в клінічній практиці. Гастроентерологія. 2022. №12(529). С. 2-3.
Фесенко В.І., Глазунов О.А. Кандидоз порожнини рота: діагностика і лікування: навчальний посібник. Дніпро – Львів: видавництво ПП «Новий світ ‒ 2000», 2023. 235 с.
Лікарські засоби, які використовуються в пародонтології: Посібник / А. В. Самойленко та ін.]. Дніпропетровськ, 2017. 172 с.
Мангушева В. Ю. Патогенетичне значення порушень біоценозу шкіри та їх корекція у хворих на алергодерматози (експериментально-клінічні дослідження). Харків : ХНМУ, 2021. 116 с.
Мартишин О. Не всі пробіотики діють: їх ефективність і безпека у дзеркалі доказової медицини. Український медичний часопис. 2019. №1. С. 5–7.
Милославський Д.К., Коваль С.М. Перспективи використання пробіотиків як модуляторів кишкової мікрофлори при ожирінні (огляд літератури). Міжнародний ендокринологічний журнал. 2022. №18(6). С. 358- 364. doi: https://doi.org/10.22141/2224-0721.18.6.2022.1207.
Няньковський С.Л., Няньковська О. С., та ін Особливості ведення дітей із персистуючою діареєю й надмірним ростом Candida albicans. Здоров’я дитини. 2019. №14. С.58-63.
Пробіолог: висновок ДНДЦ з гігієни проблем харчування МОЗ України № 3/28-А-426-68529Е від 27.03.2020; Пробіолог Форте: висновок ДНДЦ з гігієни проблем харчування МОЗ України № 043 від 27.07.2020
Природне навколишнє середовище та здоров’я людини / За загальною редакцією проф. С.В.Пилипенко: навчальний посібник. Полтава: 2021. 242 с.
Скрипнік І.М. Сучасні можливості застосування пробіотиків: Пробіолог і Пробіолог Форте у клінічній гастроентерології. Гастроентерологія. 2020. Том 54, № 4, 51-59, URL: http://gastro.zaslavsky.com.ua/
Alok Abhijeet, et al. Probiotics: A new era of biotherapy. Advanced biomedical research. 2017.№6. Р. 31. doi: 10.4103/2277-9175.192625
Beketova G., Savinova E., Bolshakova G. Microbiome and Probiotics: What Is New? Antimicrobial Activity of Multicomponent Synbiotic (Results of Comparative Experimental Research) Pediatrics. Eastern Europe", 2019. Vol. 7. 2. 242-252.
Cabral D.J., Penumutchu S., et al. Microbial competition between Escherichia coli and Candida albicans reveals a soluble fungicidal factor. Microb Cell. 2018. №5(5). Р.249-255. doi: 10.15698/mic2018.05.631.
Chew S.Y., Cheah Y.K. et all. Probiotic Lactobacillus rhamnosus GR‐1 and Lactobacillus reuteri RC‐14 exhibit strong antifungal effects against vulvovaginal candidiasis‐causing Candida glabrata isolates. Journal of Applied Microbiology. 2015. Vol. 118, Issue 5, Pages 1180–1190, URL: https://doi.org/10.1111/jam.12772
Guarner F., Sanders M. E., Eliakim R., Fedorak R., Gangl A., Garisch J., Salminen S. Probióticos y prebióticos. Guías mundiales de la Organización Mundial de Gastroenterología [en línea][consultado el 25/04/2018]. Disponible en www. worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-andprebiotics/probiotics-and-prebiotics-spanish. 2023
Halloran K., Underwood M.A. Probiotic mechanisms of action. Early Hum Dev. 2019. №135. Р.58-65. doi: 10.1016/j.earlhumdev.2019.05.010
Hu L.et al. In vivo effectiveness and safety of probiotics on prophylaxis and treatment of oral candidiasis: a systematic review and meta-analysis. BMC Oral Health. 2019. Vol.19. 140. doi: 10.1186/s12903-019-0841-2
Hu L., He Ch., Zhao Ch., et al. Characterization of oral candidiasis and the Candida species profile in patients with oral mucosal diseases. Microb Pathog. 2019. №134. Р.103575.doi: 10.1016/j.micpath.2019.103575.
Ianiro G., Rizzatti G., Plomer M., Lopetuso L., Scaldaferri F., Franceschi F., Cammarota G., Gasbarrini A. Bacillus clausii for the Treatment of Acute Diarrhea in Children: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2018, №12. Р. 10(8):1074. doi: 10.3390/nu10081074.
Jørgensen Mette Ros, Kragelund Camilla, Jensen Peter Østrup et all. Probiotic Lactobacillus reuteri has antifungal effects on oral Candida species in vitro/Journal of oral microbiology 2017. Vol 9. Issue 1 URL: https://doi.org/10.1080/20002297.2016.1274582
Khablenko S.G. Danylenko O.I. Yalovenko O.M. et all. Recombinant probiotic preparations: current state, development and application prospects. /Innov Biosyst Bioeng, 2022, V. 6, №3-4. Р. 119–147. doi: 10.20535/ibb.2022.6.3-4.268349.
Kitam V.O., Yankovsky D.S., Shirobokov V.P., Dyment G.S., et al. (2020). Using realtime polymerase chain reaction for taxonomic and quantita tive analysis of multicomponent probiotics that are used in pediatrics. Modern Pediatrics.Ukraine. 2020. №2(106). Р.6982. doi 10.15574/SP.2020.106.69
Kouhounde Sonagnon, Adéoti Kifouli, Mounir Majid et all. Applications of Probiotic-Based Multi-Components to Human, Animal and Ecosystem Health: Concepts, Methodologies, and Action Mechanisms. Microorganisms. 2022. №10(9). Р. 1700. doi: 10.3390/microorganisms10091700.
Macias-Paz Ignacio Uriel, Pérez-Hernández Salvador, Tavera-Tapia Alejandra et al. Candida albicans the main opportunistic pathogenic fungus in humans. Revista Argentina de Microbiología. 2023. № 55. Р. 189-198 doi: 10.1016/j.ram.2022.08.003.
Maia L.A., de Souza J.R., da Silva L.F.R., Magnani M., de Souza E.L, de Brito Alves J.L. Effects of Probiotics on Inflammatory Biomarkers and Its Associations With Cardiac Autonomic Function in Women With Arterial Hypertension: A Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. Probiotics Antimicrob Proteins. 2024. 6. doi: 10.1007/s12602-024-10303-6.
Martins F.S., Silva A.A., Vieira A.T et al. Comparative study of Bifidobacterium animalis, Escherichia coli, Lactobacillus casei and Saccharomyces boulardii probiotic properties. Archives of Microbiology. 2009. №191(8). Р. 623–30 doi: 10.1007/s00203-009-0491-x.
Mundula T., Ricci F. et al. Effect of Probiotics on Oral Candidiasis. A Systematic Review and Meta-Analysis Nutrients. 2019. Vol. 11(10). P. 2449. doi: 10.3390/nu11102449
Nirmala M., Smitha S.G., Kamath G.J. A Study to Assess The Efficacy of Local Application of Oral Probiotic in Treating Recurrent Aphthous Ulcer and Oral Candidiasis. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2019. №71(Suppl 1). Р. 113-117. doi: 10.1007/s12070-017-1139-9.
Oliva A., Giuseppe De Rosa F., Mikulska M. et al. Invasive Candida infection: epidemiology, clinical and therapeutic aspects of anevolving disease and the role of rezafungin. Expert review of anti-infective therapy 2023. Vol.21. №9. 957-975. https://doi.org/10.1080/14787210.2023.2240956
Pappas P. G., Kauffman C. A., Andes D. R. et al. Clinical Practice Guideline for the Management of Candidiasis: 2016 Update by the Infectious Diseases Society of America. Clin Infect Dis. 2016. №62(4). Р. e1–e50. doi: 10.1093/cid/civ933
Ribeiro F.C., Rossoni R. D., de Barros P.P.,et al. Action mechanisms of probiotics on Candida spp. and candidiasis prevention: an update Appl Microbiol. 2020. №129(2). Р.175-185. doi: 10.1111/jam.14511.
Sanders M., Merenstein D. J. et all. Probiotic use in at-risk populations. J Am Pharm Assoc. 2016. №56(6). Р. 680-686. doi: 10.1016/j.japh.2016.07.001
Wang F., Yang Y., Li Z. et al. Mannan-Binding Lectin Regulates the Th17/Treg Axis Through JAK/ STAT and TGF-β/SMAD Signaling Against Candida albicans Infection. J. of Inflammation Research. 2022. №15. Р.1797 – 1810. doi: 10.2147/JIR.S344489
Zhao, C., et al. In vitro inhibitory activity of probiotic products against oral Candida species. Journal of Applied Microbiology. 2016. №121.1 254-262. https://doi.org/10.1111/jam.13138