АДГЕЗІЯ ТА ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЦЕМЕНТІВ «MERON» І «TOTAL-CEM» ДО ДЕНТИНУ, СПЛАВУ КХС ТА ДІОКСИДУ ЦИРКОНІЯ

Автор(и)

  • С.С. Нєбогатов Міжнародний гуманітарний університет
  • Л.Д. Чулак Міжнародний гуманітарний університет

DOI:

https://doi.org/10.35220/2523-420X/2022.1.9

Ключові слова:

склоіономерний цемент, адгезія, Мерон, Тотал-Цем

Анотація

Мета дослідження. Порівняльна оцінка склоіономерних цементів «Meron», «Total-Cem» до дентину, сплаву КХС та діоксиду цирконія. З метою поліпшення зчеплення матеріалу з тканинами зуба особлива увага приділяється адгезійним системам фіксації, які покращують фіксацію протезів не тільки з емаллю, металами оксидами, а й дентином. Кращу адгезію до сплаву КХС має склоіономерний цемент «Meron», до діоксиду цирконію – склоіономерний цемент «Total-Cem». Склоіономірний цемент «Meron» містить поліакрилову кислоту, фторсилікат і парабени. Парабени – складні ефіри парагідроксибензойної кислоти. «Total-Cem» – самопротравлюючий самоадгезивний композитний цемент для постійної фіксації подвійного твердіння. Не потребує попереднього протруєння перед використанням, а також використання адгезивного композиту – все включено в єдиний крок нанесення Матеріали та методи дослідження. Експериментальні дослідження проводили на зразках отриманих шляхом видалення одноканальних зубів. У кореневих каналах фіксувалися штифти зі сплаву КХС і діоксиду цирконію за допомогою фіксуючих цементів Мерон і Тотал-Цем. Наукова новизна. Зв'язок склоіономера з емаллю вища, ніж з дентином, що, ймовірно, можна пояснити більш високим вмістом іонів кальцію в емалі. Але в нашому випадку досвід показав, що навіть такого зв'язку досить для успішного відновлення ерозійних уражень твердих тканин зубів і їх дефектів типу порожнин V класу. Високі значення адгезії можуть бути пов'язані тільки з електронним обміном на межі розділу і утворенням донорно-акцепторних або ковалентних зв'язків цементу Меron з оксидами металів, які входять до складу КХС. Висновки. Зчеплення склоіономерних цементів з різними металами і сплавами визначають фізико-хімічними властивостями оксидного шару, що утворився на поверхні металів. Зокрема, чим вище електропровідність оксидного шару і чим більше в ньому концентрації основних центрів Льюїса, тим вище адгезія СІЦ до металів. Міцність зв'язку з емаллю завжди вище, ніж з дентином через більший вміст неорганічних речовин і більш високу гомогенність.

Посилання

Bonding between layering materials and zirconia frameworks. / F. Komine, J.R. Strub, H. Matsumure. Japanese Dental Science Review. 2012. N. 48. Р. 153-161.

Werling G. Клиническая апробация нового САD/САМ-материала «Vitablock Realife». Зубное протезирование. 2012. №4. С. 20-23.

3ахисні властивості покриття ZrO2, нанесеного на сплави металів при виготовленні ортопедичних конструкцій зубних протезів. / О. М. Яковин, З.Р. Ожоган, О.С. Литвин, А.Л. Корчів. Укр. стоматологічний альманах. 2012. №6. C. 65-65.

Micro tensile bond strength of different components of core veneered all-ceramic restorations. Part 3: double veneer technique. / M.N. Aboushelib, C.J. Kleverlaan, A.J. Feilzer. J. Prosthodont. 2008. №. 17. P. 9-13.

Effect of zirconia type on its bond strength with different veneer ceramics. / M.N. Aboushelib, C.J. Kleverlaan, A.J. Feilzer. J. Prosthodont. 2008. № 17. P. 401 -408.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-21

Як цитувати

Нєбогатов, С., & Чулак, Л. (2022). АДГЕЗІЯ ТА ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЦЕМЕНТІВ «MERON» І «TOTAL-CEM» ДО ДЕНТИНУ, СПЛАВУ КХС ТА ДІОКСИДУ ЦИРКОНІЯ. Інновації в стоматології, (1), 59–63. https://doi.org/10.35220/2523-420X/2022.1.9

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СТОМАТОЛОГІЇ