ВПЛИВ COVID-19 НА ГОМЕОСТАЗ СЛИНИ: РОЛЬ Α-АМІЛАЗИ, ГЛЮКОЗИ ТА SIGA У ВИНИКНЕННІ КАРІЄСУ ЗУБІВ

Автор(и)

  • М.Е. Діасамідзе Харківський національний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.35220/2523-420X/2024.4.2

Ключові слова:

карієс, COVID-19, глюкоза, sIgA, α-амілаза, демінералізація

Анотація

Мета справжнього дослідження полягала в оцінці впливу COVID-19 на властивості ротової рідини, зокрема показники іммунологічного специфічного захисту (sIgA), вміст глюкози та α-амілази. Матеріали і методи дослідження. Згідно з метою та завданнями дослідження було проведено обстеження 110 пацієнтів віком від 18 до 35 років, що були розподілені на 2 групи: пацієнти, яким був встановлений діагноз СOVID-19 тестом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тест) в анамнезі (від 2 до 6 місяців тому), а також умовно-здорові особи. Перша група була розподілена на три підгрупи згідно зі ступенями тяжкості перенесеного захворювання на СOVID-19 відповідно до класифікації ВООЗ – легкий ступінь, середній та тяжкий. Активність α-амілази ротової рідини визначали за методом Вольгемута. Для оцінки місцевого імунітету в порожнині рота застосовувався метод твердофазного імуноферментного аналізу (ІФА). Вміст глюкози в ротовій рідині визначали ферментативним колориметричним методом. Результати дослідження. Результати проведених досліджень дозволили встановити значний ризик розвитку карієсу зубів серед пацієнтів, які перехворіли на COVID-19. Активність α-амілази в рази зменшена та дорівнює 122±7,94 для пацієнтів третьої підгрупи, 161±7,36 – другої, 201±8,26 – першої, що значно менше, аніж у пацієнтів групи контролю – 251±7,90. Специфічний імунітет ротової порожнини також зазнав змін внаслідок перенесеного захворювання, про що свідчили показники sIgA, що мали найменші значення в третій підгрупі – 88,02±1,93. Результати першої та другої підгруп додатково вирізнялися на фоні умовно-здорових пацієнтів (123,55±2,16) та становили 100,44±2,75 та 114,65±1,92 відповідно. Порівняння концентрації глюкози у ротовій рідині встановило її збільшення залежно від тяжкості захворювання: 0,81±0,02 для першої підгрупи, 1,07±0,05 – для другої, 1,41±0,07 – для третьої. Висновки. На підґрунті проведених досліджень слід зазначити, що пацієнти з історією COVID-19 мали більшу вразливість до каріозних пошкоджень твердих тканин зубів через зниження природних захисних механізмів структури емалі.

Посилання

Amante L. F. L. S., Afonso J. T. M., Skrupskelyte G. Dentistry and the COVID-19 outbreak. International Dental Journal. 2020. URL: https://doi.org/10.1016/j.identj.2020.12.010.

Reyes Carmona J. COVID-19 Outbreak and Dentistry. Odovtos – International Journal of Dental Sciences. 2020. Т. 22, № 2. С. 9. URL: https://doi.org/10.15517/ijds.2020.41489.

COVID-19 outbreak: A renaissance in dentistry / S. Verma та ін. Journal of Dental Research and Review. 2021. Т. 8, № 1. С. 59. URL: https://doi.org/10.41 03/jdrr.jdrr_72_20.

Overlapping and discrete aspects of the pathology and pathogenesis of the emerging human pathogenic coronaviruses SARS‐CoV, MERS‐CoV, and 2019‐nCoV / J. Liu та ін. Journal of Medical Virology. 2020. Т. 92, № 5. С. 491–494. URL: https://doi.org/10.1002/jmv.25709.

Paules C. I., Marston H. D., Fauci A. S. Coronavirus Infections–More Than Just the Common Cold. JAMA. 2020. Т. 323, № 8. С. 707. URL: https://doi.o rg/10.1001/jama.2020.0757.

Zhan S., Yang Y. Y., Fu C. Public’s early response to the novel coronavirus–infected pneumonia. Emerging Microbes & Infections. 2020. Т. 9, № 1. С. 534. URL: https://doi.org/10.1080/22221751.2020.1732232.

Barranca-Enríquez A., Romo-González T. Your health is in your mouth: a comprehensive view to promote general wellness. Frontiers in oral health. 2022. Т. 3. URL: https://doi.org/10.3389/froh.2022.971223.

Neves R. P. P., Fernandes P. A., Ramos M. J. Role of enzyme and active site conformational dynamics in the catalysis by α-amylase explored with QM/MM molecular dynamics. Journal of chemical information and modeling. 2022. URL: https://doi.org/10.1021/acs.jcim.2c00691.

Цубер В. Ю., Тарасенко Л. М. Слинна альфа-амілаза як маркер стресорної реакції організму. Медична хімія. 2011. Т. 13, № 3. С. 121–125.

Effect of alpha amylase on early childhood caries: a matched case-control study / F. Mojarad та ін. Brazilian Dental Science. 2013. Т. 16, № 1. URL: https:// doi.org/10.14295/bds.2013.v16i1.873.

Relationship between salivary alpha-amylase enzyme activity, anthropometric indices, dietary habits, and early childhood dental caries / Z. Parsaie та ін. International journal of dentistry. 2022. Т. 2022. С. 1–7. URL: https://doi.org/10.1155/2022/2617197.

Primasari A., Octiara E., Yanti N. Risk factor of secretory immunoglobulin A and salivary lysozyme level in children aged under 3 years to severe early childhood caries. IOP conference series: earth and environmental science. 2019. Т. 305. С. 012001. URL: https://doi.org/10.1088/1755-1315/305/1/012001.

Bielawski K. The assessment of sIgA, histatin-5, and lactoperoxidase levels in saliva of adolescents with dental caries. Medical Science Monitor. 2014. Т. 20. С. 1095–1100. URL: https://doi.org/10.12659/msm.890468.

Brandtzaeg P. Secretory IgA: designed for antimicrobial defense. Frontiers in immunology. 2013. Т. 4. URL: https://doi.org/10.3389/fimmu. 2013.00222.

Salivary antibody response to streptococci in preterm and fullterm children: A prospective study / M. C. L. Borges та ін. Archives of Oral Biology. 2015. Т. 60, № 1. С. 116–125. URL: https://doi.org/10.1016/j.archoralb io.2014.08.003.

Salivary IgA antibody responses to Streptococcus mitis and Streptococcus mutans in preterm and fullterm newborn children / R. D. Nogueira та ін. Archives of Oral Biology. 2012. Т. 57, № 6. С. 647–653. URL: https://doi.org/10.1016/j.archoralbio.2011.11.011.

Comparisons of IgA response in saliva and colostrum against oral streptococci species / B. B. Bertoldo та ін. Brazilian oral research. 2017. Т. 31. URL: https://doi.org/10.1590/1807-3107bor-2017.vol31.0039.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-30

Як цитувати

Діасамідзе, М. (2024). ВПЛИВ COVID-19 НА ГОМЕОСТАЗ СЛИНИ: РОЛЬ Α-АМІЛАЗИ, ГЛЮКОЗИ ТА SIGA У ВИНИКНЕННІ КАРІЄСУ ЗУБІВ. Інновації в стоматології, (4), 6–10. https://doi.org/10.35220/2523-420X/2024.4.2

Номер

Розділ

ТЕРАПЕВТИЧНА СТОМАТОЛОГІЯ